woensdag 22 april 2020

Actiekaart lentewandeling/ tuinsafari + werkblaadjes vrijdag 24 april


LENTEWANDELING/ TUINSAFARI: zoek zoveel mogelijk dieren onderweg



Zelfs de kleinste achtertuin of het parkje om de hoek zit tjokvol dieren. Toegegeven, niet van het formaat olifant, maar het zijn vaak best bijzondere dieren. Een middagje 'op safari' doe je dus gewoon in je eigen tuin. Met onze gratis tuinsafari-checklist wordt het extra leuk.

Hoeveel dieren zitten er in de tuin?

Sommige kinderen zijn er meteen voor te porren om bloempotten om te draaien en in donkere hoekjes te kijken op zoek naar beestjes. Andere vinden het maar eng. Of vies. Kijkt je kind nog een beetje bedenkelijk? Prikkel je zoon of dochter dan door te vragen hoeveel verschillende dieren hij of zij denkt dat er in jullie tuin te vinden zijn. Vlinders, de poes van de buren, het konijn, mieren en een vogel. Een stuk of vijf?

Plak daar maar gerust twee of meer nullen aan vast. In tuinen komen duizenden dierensoorten voor, van piepklein en met het blote oog bijna niet te zien tot dieren die je veel gemakkelijker kunt ontdekken, als vogels, padden en egels. Je eigen tuin is dus gewoon een echte dierentuin!

Speuren naar tuindieren

Op zoek naar alles wat kruipt, vliegt, loopt, fladdert, zoemt, piept en zingt. Een beetje scheppen en wroeten in de aarde om te ontdekken wat daar rondwroet. Een glazen pot om kleine diertjes in te verzamelen is handig. Of een speciaal insectenbakje met een vergrootglas in het deksel. Beestjes 'vangen' met een camera kan natuuurlijk ook.

Om het speuren extra leuk te maken, gebruik je onze gratis 
Tuinsafari Checklist. Hierop kan je kind afstrepen welke dieren al zijn gespot. Gaan er meerdere kinderen tegelijkertijd op tuinsafari, dan kun je er zelfs een wedstrijdje van maken wie de meeste dieren kan vinden, of wie het snelst alle dieren van de kaart heeft afgestreept.