dinsdag 5 mei 2020

digitaal prentenboek

Beste ouders

Laatstejaars studente Emma van Belle maakte voor de kleuters van K3 een digitaal verhaal met passende doe-opdrachtjes. Het verhaal "Haan zoekt een huis met geluk" kunnen jullie rechtstreeks raadplegen via volgende link.
https://youtu.be/lkB-tLv--Lo. 


Na het lezen van het boek, kunnen jullie aan de slag met de doe-opdrachtjes. Emma heeft voor jullie alle opdrachtjes in stapjes uitgeschreven.


Thuisopdracht 1: “Een nieuw huis bouwen voor Haan”

Bij deze eerste thuisopdracht kruipen de kleuters in de rol van Haan die een nieuw huis wilt maken voor hem, mama kip en de kleine kuikentjes. Maar vooraleer de kleuters dat nieuwe huis kunnen maken moeten ze eerst op de tekenkaart hun ontwerp tekenen.

Pas als ze hun ontwerp getekend hebben op de tekenkaart kunnen de kleuters (de hanen) aan de slag gaan met het maken van een nieuw huis! Om het nieuwe huis te maken, kunnen de kleuters de materialen gebruiken die ze in huis, in de tuin, in het park of in het bos gevonden hebben na een grondige zoektocht.

Zie hier de link naar het instructiefilmpje voor de kleuters voor deze eerste thuisopdracht: https://youtu.be/PLr2Xekvqi4

En dit is de tekenkaart (+ link naar het bestand van de tekenkaart) die de kleuters nodig hebben tijdens deze thuisopdracht.

Zie hier de link naar het bestand van de tekenkaart:

Thuisopdracht 2: “Een vogelhuisje maken voor de vogeltjes in de tuin”

Voor deze tweede thuisopdracht gaan de kleuters eerst op zoektocht naar de vogels in hun tuin of omgeving. Zo zullen ze zien dat de vogeltjes nu net zoals Haan en mama kip in het verhaal volop bezig zijn met het maken van een nestje / huisje, omdat de mama vogels net zoals mama kip binnenkort eitjes moeten leggen.

Om deze lieve vogeltjes een handje te helpen gaan de kleuters zelf een vogelhuisje maken voor de vogeltjes in hun tuin. Hiervoor gaan ze op zoek naar materialen die ze vinden in huis, in hun tuin of in het nabij gelegen park / bos om te gebruiken voor het maken van het vogelhuisje. Wanneer het vogelhuisje klaar is dan kiezen ze een goed plaats in de tuin of omgeving, trekken er een foto van en leggen er een beetje brood of zaadjes in (om de vogeltjes naar hun huisje te lokken). Ze houden hun vogelhuisje de komende dagen dan goed in de gaten en misschien komt er dan wel een vogeltje in hun huisje wonen.

Zie hier de link naar het instructiefilmpje voor de kleuters voor deze tweede thuisopdracht:

Thuisopdracht 3: “Een knus nest bouwen voor jezelf in huis of tuin”

Voor deze derde thuisopdracht bouwen de kleuters geen nieuw huis voor Haan en mama kip, maar bouwen ze voor zichzelf een heus kippen nest (= een soort kamp voor kippen in huis) met allerlei materialen die ze vinden in huis en/of in hun tuin. Wanneer hun heuse XL kippennest klaar is trekken ze er een foto van en kunnen ze er in spelen!

Zie hier de link naar het instructiefilmpje voor de kleuters voor deze derde thuisopdracht:

Thuisopdracht 4: “Een super hoge toren bouwen met een ei erop”

Voor deze vierde en laatste thuisopdracht moeten de kleuters een super hoge toren bouwen met allerlei materialen die ze vinden in huis en/of in de tuin. Maar die toren moet niet alleen heel hoog zijn (groter dan zij zelf), hij moet ook nog eens stevig zijn, want bovenop hun toren moeten de kleuters een ei van mama kip leggen / laten balanceren. Dat ei mag niet breken want dan gaat mama kip heel verdrietig zijn. Als dit alles lukt trekken de kleuters een foto van zich zelf met de toren!

Zie hier de link naar het instructiefilmpje voor de kleuters voor deze laatste thuisopdracht:


Veel plezier!!